Háziállatok, mezőgazdasági termények és anyagi javak védelmére szolgáló rendszerek (elektromos kerítések) beszerzése, telepítése

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Azt már tudjuk, hogy Mackó Urat meg kell védeni, és jobb lenne ritkábban vagy egyáltalán nem találkozni vele. A „Nemzeti akcióterv végrehajtása a romániai barnamedve-állomány megőrzésére” című projekt szerint elméletileg nagyon jól mennek a dolgok, hátramarad néhány megoldás gyakorlatba való átültetése a jövőben.

A konfliktusok, de a mezőgazdasági terményekben, anyagi javakban vagy háziállatokban okozott károk csökkentésének egyik jól bevált lehetősége a védelmi rendszerek, konkrétan a medvék távol tartására tervezett elektromos kerítések telepítése.

Miért van szükségünk speciálisan tervezett elektromos kerítésekre?

Jelenleg Romániában a barnamedve faj egyes példányainak viselkedése eléggé megváltozott ahhoz, hogy megnőjön az emberek és a medvék közötti közvetlen konfliktusok kockázata, nem beszélve az okozott anyagi károkról. Itt nem tárgyaljuk az ilyen típusú viselkedés okait.

Az tény, hogy ez nem segíti a fajok elfogadottságának növelését, hiszen a helyi közösségek egyre kevésbé toleránsak, ez a kontextus kedvez egyes példányok elítélendő módszerekkel történő visszaszorítására irányuló illegális akciók megjelenésének.

Éppen ezért van szükség működőképes megelőzési rendszerre, és eddig működőképes műszaki megoldásnak bizonyult a speciálisan kialakított elektromos kerítések felszerelése azokon a területeken, ahol a beszámolók szerint konfliktusok fenyegetnek.

A „Nemzeti akcióterv végrehajtása a romániai barnamedve állomány megőrzésére” című projekt a következő tevékenységeket javasolja:

A projekt megvalósításához szükséges tevékenységek részletezése

 

Ennek a folyamatnak a véghezviteléhez a feltett céloknak megfelelően a következő lépéseket kell végrehajtani:

Előkészületi szakasz

Költségelőirányzatok és versenytárgyalási előírások készültek az anyagok beszerzésére, de az elektromos kerítések beépítésére és felügyeletére/karbantartási szolgáltatásaira is, a szakterületen érvényes jogszabályoknak megfelelően.

Rendszerek telepítése, felügyelete

A tevékenység megvalósítási ideje: 2022.03.01 – 2023.09.30.

Nem kevesebb, mint 1140 db, a vadgazdálkodóknak átadott és a terepen felállított villanykerítés telepítésével számolunk a háziállatok, mezőgazdasági termények és vagyonvédelem érdekében.

Az elektromos kerítések hatékonyságáról monitoring jelentést is készítünk a szakterület szakembereitől gyűjtött információk alapján.

A fent említett kerítések 560 olyan vadászati ​​alapban kerülnek elhelyezésre, amelyeknél a barnamedve faj szerepel az alapállományban, valamint 10 olyan nemzeti és természeti parkban, ahol a barnamedve faj előfordul.

Első lépésben a vadászati ​​alapok vezetőivel és a védett természeti területek adminisztrátoraival vették fel a kapcsolatot az esetleges konfliktus/kárterületek megállapítása érdekében. Ezt követően felveszik a kapcsolatot a projektterület konfliktusövezetében lévő háziállatok, valamint mezőgazdasági és gyümölcstermesztési kultúrák tulajdonosaival. Így közösen határozzuk meg a védelmi rendszerek telepítésének szükségességét.

Általánosságban elmondható, hogy elektromos védelmi rendszereket istállókban, mezőgazdasági termények/gyümölcsösök, méhészetek, kockázati területeken található anyagi javak közelében (ahol a medve károkat okozhat) és a háztartási hulladék gyűjtésére szolgáló területeken telepítenek, amelyeket gyakran látogatnak meg a medvék, a megcélzott vadászati ​​alapok körébe tartozó településeken.

A berendezéseket hetente ellenőrzik a szakemberek, hogy biztosítsák a normál működést és feljegyezzék az esetleges károkat. Kármegállapítás esetén a tulajdonost útbaigazítják és segítik, hogy panaszt nyújtson be az önkormányzat mezőgazdasági hivatalához, a vadászati ​​alap kezelőjéhez és a környezetvédelmi hivatalhoz a kár nyilvántartásba vétele céljából, és ezek az intézmények intézkednek.

A barnamedve fajok jelenlétének nyomon követése a jelenléti jelek (biológiai anyagok) azonosításával történik. Az összes összegyűjtött adatot a projektcsapat által megszerzett információkkal együtt feldolgozzuk az elektromos kerítések hatékonyságának meghatározása érdekében. A terepen begyűjtött összes adat átadás-átvételi és átvételi jegyzőkönyv útján a kedvezményezett INCDS Brassó részére kerül átadásra.

Az utolsó fázis a fotó/videó megfigyelő rendszerek telepítése GSM-en keresztül, élő közvetítéssel. Azokon a vadászterületeken helyezik el őket, ahol elektromos kerítés került elhelyezésre, így megállapítható a hatékonyságuk és hatásuk.

Hol tartunk?

A mai napig 1140 villanykerítést vásároltak meg és adtak át a kezelőknek (erdészeti igazgatóságok és a vadászati ​​alapok más kezelőinek), és telepítették a terepen.

A terepen 150 db fotó/videó megfigyelő rendszer kerül kiépítésre és a helyszíni szakemberek és a megfigyelőrendszerek által összegyűjtött információk alapján készítjük el a jelentést.

Mit kell tudni az elektromos kerítésekről?

Ezeket a rendszereket kizárólag állatok számára tervezték, és két típusuk van:

 • ideiglenes – napokat/heteket/hónapokat működik;
 • állandó – több évig működik.

A berendezés nagyfeszültségű impulzusokat állít elő, amelyek körülbelül egy másodpercig tartanak. Még ha az áramütés nem is veszélyes, az érzés különösen kellemetlen.

Az elektromos kerítés a következőkből áll:

 • Az impulzusgenerátor;
 • 12 V-os akkumulátor;
 • Naprendszer;
 • Földelés;
 • Pólusok/karók;
 • Szigetelők;
 • Elektromos drótkerítés;
 • Figyelmeztető táblák;
 • Bejárati kapu;​

Releváns tanácsok:

 • A napelemes rendszert árnyékmentes helyre telepítik, a panelt déli fekvésbe irányítva;
 • A kerítés vezetéke CSAK a szigetelőket érinti;
 • A kerítés drótja NEM ÉRINTHET MEG A NÖVÉNYVEZETET (bokrok, ágak, fű);
 • A kerítés vezetéke nem érhet oszlopokhoz, falakhoz, épületekhez vagy egyéb tárgyakhoz;
 • A kerítés vezetéke nem haladhat át más elektromos berendezéseken.

​A kerítés felszereléséről itt látható videó.

Ha szeretne naprakészen informált maradni a projekt előrehaladásával, valamint a többi alkalmazott kezelési intézkedéssel és/vagy a barnamedve etológiájával Romániában, javasoljuk, hogy kövesse a következő oldalakat:

https://www.facebook.com/ursulbrunsinoi

https://ursulbrunsinoi.ro/

https://www.youtube.com/@ursulsinoi

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy