ISU Hargita: Az utóbbi 48 óra küldetéseinek mérlege

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az elmúlt 2 napban a Hargita megyei tűzoltók 17 vészhelyzetet kezeltek, amelyek több mint 80%-a SMURD eset volt.

A sürgősségi egészségügyi segítségnyújtási feladatokon kívül a mentőegységek részt vettek egy Korondon keletkezett tűz oltásában, valamint egy Gyergyóalfaluban történt közúti balesetet követő tűzmegelőzési és tűzoltási intézkedésekben.

Tegnap éjjel 02:00 óra körül a Székelyudvarhelyi Tűzoltóság két csapata a korondi önkéntes tűzoltósággal együttműködve négy tűzoltó járművel járult hozzá az egyik atyhai háztartási melléképületében kitört tűz lokalizálásához és felszámolásához. A beavatkozó erők helyszínre érkezésekor a tűz a háztartási melléképületben általános volt, körülbelül 50 négyzetméteres területen. A tüzet mintegy három óra elteltével sikerült eloltani a megállapított kereteken belül, és csak anyagi károkat regisztráltak, amelyek értéke mintegy 20 000 lej. Az esemény következtében, amelynek valószínűsíthető okaként elektromos rövidzárlatot állapítottak meg, a háztartási melléképület cserépfedéssel fedett teteje, a benne tárolt faanyag (kb. 5 köbméter) és kb. 1 tonna széna égett le.

Az ilyen nemkívánatos események megelőzése érdekében emlékeztetjük Önöket a főbb betartandó szabályokra és intézkedésekre:

Ne hagyjon felügyelet nélkül feszültség alatt álló elektromos készülékeket, például radiátorokat, hőlégfúvót, kályhákat, vasalókat, lámpákat, televíziókat és hasonlókat;

Rendszeresen ellenőrizze az elektromos készülékek csatlakozózsinórjait, és gondoskodjon azok cseréjéről, ha elhasználódtak.

Ne használjon hibás vagy rögtönzött elektromos készülékeket, elektromos vezetékeket, konnektorokat, dugaszokat, védőberendezéseket;

Ne használjon túlméretezett biztosítékokat úgy, hogy a kalibrált biztosítékot dróttal cseréli ki;

A háztartási készülékeket szigorúan a gyártónak a termékismertetőben említett utasításai szerint telepítse és használja;

Ha olvadt műanyag szagát észleli, válassza le a készüléket az áramforrásról;

Egyes tűzeseteket az elektromos készülékek túlterhelése okoz. A figyelmeztetés különösen a nagyméretű háztartási készülékekre (radiátor, hűtőszekrény, tűzhely, légfűtés, mosógép stb.) vonatkozik. Minden készüléknek külön aljzatot kell kijelölni. Ha több készüléket csatlakoztat egyetlen konnektorhoz, az túlmelegedhet, ami rövid időn belül tüzet okozhat.

Ha néhány órára elhagyja a házat, válassza le a nagy teljesítményű készülékeket az elektromos hálózatról. Ha olyan hosszabbítót használ, amelynél lehetőség van az áramellátás kikapcsolására, ne habozzon lekapcsolni az elektromos fogyasztókat, amikor hosszabb időt tölt otthonától távol.

Ne zárja be a gyerekeket a házba működésben levő fűtőberendezésekkel együtt.

Szereljen fel füstérzékelőt!

Ha az épületben nincsenek füst- és tűzérzékelők, akkor a jobb védelem érdekében ezt a beszerzést saját maga is elvégezheti. Ha már rendelkezik ilyen rendszerrel, rendszeresen ellenőrizze annak működését és az elemek állapotát.

Tartson kéznél egy porral oltó készüléket, és ellenőrizze annak érvényességét. Ha elektromos tűz keletkezésének szemtanúja, soha ne használjon folyékony anyagot a tűzoltáshoz. Hívja a 112-es segélyhívó számot.

A fenti időszakban 4 RO-Alert figyelmeztetést küldtek a lakosságnak medve jelenléte miatt Gyergyószárhegyen és Borszéken.

Hargita megye katonai tűzoltósága továbbra is készenlétben van a nap 24 órájában a vészhelyzetek operatív kezelésére és szakszerű elsősegélynyújtásra.

Ne feledjék! A vészhelyzetben való viselkedésre vonatkozó információk a https://fiipregatit.ro országos platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy