[:ro]Sfaturi de la cel mai în vârstă om din Gheorgheni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

DSCN2048Meglátogattuk Blénessy Jenő bácsit aki 4 hónap múlva lesz 100 éves. Hatvannégy éve él boldog házasságban Erzsike nénivel. Jenő bácsi teljesen normális gondolkodású. Tisztességes, korrekt véleménye van a közösségről, a városról, a közéletről és tanácsokat adott az olvasóinknak.

Jenő bácsi, bizonyára sokan feltették már ezt a kérdést, mi a titka a hosszú életnek?

„Rendes tisztességes élet, amelybe beletartozik a tanító nénitől, aki az abc-t tanította, a feleségem, a családig bezárólag minden.”– válaszolja szerényen Jenő bácsi.

A román magyar együttélésről mi a véleménye Jenő bácsinak?

„Nem tanultuk meg az ezer éves múltunkban, hogyha egyszer a történelem, a sors, az Úristen, egymás mellé tett, akkor miért irtsuk egymást, miért nem szeressük egymást? Ezt tanácsolom mindenkinek, románnak is magyarnak is. Nekem nem volt bajom a románsággal, anyanyelvi szinten beszélem a román nyelvet és a líceumban már sok román barátom volt. Én nem ismerek etnikumot, én csak embereket ismerek, ha román, ha magyar, ha zsidó.”

Mi a véleménye a városáról, Gyergyószentmiklósról?

„A várósunk elvesztette magát most kell visszaszerezni! Van szent kötelesség, hogy visszaszerezni! Csak hát széthúzunk. Nem létezik lassan a város. Újra kéne, szülessen a város, Gyergyószentmiklós valamikor az európai műveltség vára volt. Minden eltűnt a városból, egy puszta poros lett. Bizonyos dolgokban volna, amit felhányjunk a városvezetésnek. Egy régi latin közmondás szerint: – Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus.- vagyis –Vajúdnak a hegyek nevetséges kisegér születik

Mit üzen Jenő bácsi a fiataloknak?

Tudom, bizonytalan az életük. De egy hatalmas erő van, a tudás. Éljenek ezzel családjukat és környezetüket gyarapítsák.

Mit üzen a mostani vezetőknek, politikusoknak?

„Javíthatatlan dolgokat vétettek, az önzés a saját vagyonuk gyarapítása, kiölte belőlük a felebaráti szeretetet. Be kellene iratkozni az elemi iskolába. Sajnos náluk nincs más, csak az önzés csak a hatalom, csak a pén.!”

Mind Gyergyószentmiklós legidősebb embere mit üzen a Gyergyóiaknak?

„Kifordult Gyergyó magából. Nem az a szép gazdag, gyarapodó kisváros. Vissza kell, nyerje saját magát, mert Istenhívő, nép voltunk vagyunk és annak is kell, maradjunk. Mert a fennmaradásnak ez egyetlen útja. Egy régi latin közmondás szerint: – Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus.- vagyis –vajúdnak a hegyek nevetséges kisegér születik.”

A Jóisten éltesse!

DSCN2052

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy