Sikeresen teljesítették küldetésüket a Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének tűzszerészei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének pirotechnikai csoportja ma, 2024.02.14-én végrehajtotta az idei év első megsemmisítési akcióját, a fegyveres konfliktusokból fennmaradt, fel nem robbant, a megyében az elmúlt 3 hónapban talált lőszerelemek megsemmisítésére.

A lőszerelemek és a robbanó-pirotechnikai anyagok szállítása a megsemmisítésre felállított poligonra pirotechnikai teherautóval történt. Ezzel egyidejűleg egy intervenciós járművet és egy SMURD mentőautót is mozgósítottak a helyszínre. A misszió biztonsága érdekében a poligon őrzésében egy csendőrökből és rendőrökből álló csapat is részt vett.

A műveletet a tusnádi lőtéren hajtották végre az ISU Hargita pirotechnikai szakemberei. Hat lőszert semmisítettek meg, amelyek közül néhány működőképes volt, és nagyfokú veszélyt jelentett a szállítás és a kezelés során. A bevetést maximális biztonsági feltételek mellett hajtották végre, a területet a csendőrség a robbanás helyszínétől számított 1000 m-es körzetben biztosította.

Az ISU felhívja a polgárok figyelmét, hogy a korrózió előrehaladott állapota ellenére a katonai konfliktusokból visszamaradt fel nem robbant lőszerek még mindig aktívak és rosszul kezelve tragédiákat okozhatnak. Nem szabad megérinteni, ütögetni vagy elmozdítani őket, tilos az értékesítésük a fémbegyűjtő központokon keresztül. Semlegesítésük és megsemmisítésük kizárólag tűzszerészek által történik, akik rendelkeznek a megfelelő felkészültséggel és felszereléssel ehhez a rendkívül veszélyes művelethez. Különös figyelmet kell fordítani a gyermekek megelőző oktatására is, hogy felhívjuk a figyelmüket a veszélyekre, amelyeknek ki vannak téve, ha nem tartják be ezeket a szabályokat.

A katasztrófavédelmi felügyelőség emlékezteti a polgárokat, hogy fel nem robbant lőszerek megtalálásakor kötelesek hívni a 112-es számot és értesíteni a település polgármesteri hivatalát vagy a legközelebbi rendőrőrsöt.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy