Soha nem látott fejlesztésen megy keresztül a csíkszeredai oktatási hálózat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Soha nem látott fejlesztésen megy keresztül a csíkszeredai oktatási hálózat. Az oktatási épületek többségének felújítása már megtörtént belülről és kívülről is, és folyamatban van az elavult tantermi eszközök (bútorok és különféle oktatási eszközök) teljes cseréje, valamint a taplocai szakiskolai kampusz és duális oktatás fejlesztése.

forrás : Csíkszereda Városháza

Mindezeket az információkat Korodi Attila polgármester és Sógor Enikő alpolgármester ismertette a Napocska Napközi otthonban, amely a város oktatási intézményeinek etalonja.

„Az elmúlt két évben két új oktatási intézmény kezdte el működését városunkban: az egyház jóvoltából és a magyar kormány támogatásával megvalósult Angyalkert, és a szinte teljes mértékben a Városháza által megvalósított gyermekparadicsom, a Napocska napközi otthon”- hangsúlyozta a polgármester, kiemelve, hogy ez utóbbi intézmény most már teljes egészében ki tudja szolgálni az ide járó gyermekeket. A beruházás kapcsán az elöljáró elmondta, a teljes érték tervezéssel, kivitelezéssel, felszerelésekkel (bútoroktól pelenkázóig) 18,8 millió lej (áfával), ehhez az Országos Helyi Fejlesztési Program (PNDL) csak 1,95 millió lejjel járult hozzá. Amint Korodi Attila rámutatott, az önkormányzat számára fontos volt az intézmény egyszerű megközelítése, ennek érdekében egy 50 méteres bekötő út is épült, illetve 12 új parkolóhelyet hoztak létre. Ezek a fejlesztések nem csak a napközi otthont, hanem a környék lakóit is szolgálják.

Sógor Enikő alpolgármester nagy előrelépésnek tartja, hogy április óta a napközi konyhája is működik. Eddig ez volt az egyetlen napközi, amely nem tudta helyben biztosítani a főzést.

„Ez az intézmény számunkra egy etalon! Önkormányzatként ezt a célirányt követjük, hogy minden oktatási intézményünk ilyen korszerű bútorzattal, konyhával, udvarral, játszótérrel felszerelt intézménnyé váljon”- mondta az alpolgármester.

Kopacz Erika, a Napocska napközi otthon vezetője a helyszíni látogatás során betekintést nyújtott az intézmény mindennapjaiba, bemutatta a környezeti nevelést szolgáló óvodai zöld kertet, ahol a csoportok által gondozott magaságyások, fűszernövény-kert, rovarszálloda, komposztláda is helyet kapott. Mint mondta, nagyra értékelik, hogy az ő intézményük költözhetett az új épületbe, melyet a gyermekeik nem is óvodaként, hanem palotaként emlegetnek.

A már bizonyított oktatásfejlesztési programok pedig nem állnak meg a napközik szintjén.

„Célunk, hogy a városunkban tanuló gyermekek, diákok minőségi oktatásban részesüljenek minden életkorban. A 21 millió euró értékű kampuszfejlesztési program, amely révén oktatótermek, műhelyek, bentlakás, közösségi központ, fogorvosi rendelő és tornaterem épül, illetve a város 486 osztálytermének, szaklaboratóriumának bebútorozása, digitalizálása és felszerelése mind ebbe az irányba visz bennünket” – emelte ki Korodi Attila.

A fiatal szülőknek lesz miért hazatérniük, hiszen az óvodától az általános iskoláig, középiskoláig, sőt egyetemig egy minőségi oktatási hálózatra támaszkodhatnak.

  • az információkat Csíkszereda Városháza szolgáltatta

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy