Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita – 30 de ani de existență, 30 de ani de activitate

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cadrul reformei instituţionale a Trupelor de Jandarmi, la data de 1 noiembrie 1991, prin Hotărârea Guvernului României, nr. 0696 a fost înfiinţată Brigada de Jandarmi Târgu Mureş, în componenţa căreia intra şi Batalionul de Jandarmi Miercurea Ciuc. După 30 de ani, instituția își continuă parcursul, fiind azi Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita.

Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.
Istoria se scrie cu oameni, pentru oameni, iar cei ce au slujit această instituție a oamenilor în bleu-jandarm, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, au scris cu sudoarea frunții atât istoria Jandarmeriei Harghitene, cât și o parte a istoriei Jandarmeriei Române.
Am fost și suntem o unitate care a pus umărul la formarea unor ofițeri, ce mai apoi au fost chemați să ocupe funcții de conducere în cadrul Jandarmeriei Române: domnul general maior Mircea Olaru – comandantul Jandarmeriei Române; general de brigadă Vasilică Ovidiu – prim-adjunct și Șef al Statului Major al Jandarmeriei Române (inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență); colonel Ioan Roman – comandantul Comandamentului de Jandarmi Teritorial Târgu Mureș; colonel Pavel Dumitru – inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș; colonel Adrian Nichifor – inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna; colonel Vasile-Adrian Cigăran – inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Sălaj; colonel Stelică Gurău – împuternicit comandant al Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu Mureș, actualmente comandantul Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni; colonel Radu Marcel Blaga – locțiitor al comandantului Centrului de Perfecționare a Pregătiri Cadrelor Jandarmi Gheorgheni, actualmente detașat la agenția europeană FRONTEX; colonel Virgil Cueru- împuternicit inspector șef al Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău; colonel Ipate Cristian-Nelu – adjunct al Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași și locotenent-colonel Dorel Iordache – prim-adjunct al inspectorului șef al Inspectoratul de Jandarmi Județean Vrancea. Și lista ar putea continua.
Tot în aceeași notă, nu putem să nu amintim de jandarmii harghiteni ce ne-au reprezentat cu onoare și în misiuni internaționale, începând cu misiunea „Stat de drept” a Uniunii Europene în Kosovo, cunoscută și sub denumirea „Eulex Kosovo”, continuând cu misiunile din Afghanistan, „Misiunea de pregătire a N.A.T.O.” și „N.A.T.O. Resolute Support” și culminând cu delegarea unui ofițer în Comandamentul Permanent al Forței de Jandarmerie Europeană-Vicenza Italia, pentru o perioadă de trei ani. De la prima misiune, din anul 2009 și până în prezent, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita a trimis în misiuni internaționale un număr de cinci ofițeri și opt subofițeri, unii dintre aceștia fiind plecați de câte două ori. Totodată, cinci ofițeri ai Jandarmeriei Harghitene au urmat cursuri de pregătire în domeniul ordinii publice în Ungaria, Portugalia și Bulgaria. În toate misiunile, jandarmii harghiteni au dovedit că sunt pregătiți să facă față oricăror provocări, pentru profesionalismul lor fiind recompensați atât cu medalii, cât și cu avansări în grad la excepțional.
În ceea ce privește implicarea noastră în viața comunității din care facem parte, nu putem să nu amintim de acțiunile proprii de prevenire, desfășurate în general în școli, ori prin alăturarea la acțiunile preventive organizate de către structurile cu care colaborăm. Aici, fără a încerca să omitem pe cineva, putem menționa Instituția Prefectului – Județul Harghita, prin intermediul direcțiilor de specialitate din subordine, asociații de protecție a mediului, Inspectoratul Școlar al Județului Harghita, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita și multe altele. Am și organizat o serie de manifestări adresate publicului larg, cu ocazia sărbătoririi unor evenimente ale jandarmeriei, din care amintim ateliere cu tehnică și efective de jandarmi, prezentate cu ocazia sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române, a Zilei Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita și a Zilei Internaționale a Copiilor. Nu putem să nu ne amintim cu drag de „Jandarmeria Harghita promovează mișcarea! Haideți cu noi!”, ce a constat într-o plimbare cu bicicleta, în municipiile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița, reunind la start sute de participanți.
Despre sport, este de amintit și faptul că, de-a lungul timpului, jandarmii harghiteni au obținut rezultate deosebite la concursurile naționale, fie că vorbim de fotbal, judo, bowling, tenis de masă, tenis de câmp sau schi, obținând medalii de aur, argint și bronz. Dar rezultatele cu care ne mândrim cel mai mult sunt cele obținute la campionatul de oină al Ministerului Afacerilor Interne, fiind campionii en-titre, având trei titluri consecutive în palmares, situându-ne în fața unor județe cu tradiție în sportul național al românilor.
În cei 30 de ani de existență, Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita a trecut prin 9 reorganizări, toate menite pentru a adapta structura organizatorică la cerințele unei societăți în continuă schimbare și pentru a veni în întâmpinarea cerințelor de siguranță a cetățenilor județului Harghita.
Revenind la situația actuală în care se regăsește Inspectoratul de Jandarmi Județean Harghita, putem spune că acesta este organizat pe servicii, birouri, compartimente și detașamente, având loc de dispunere pe raza județului Harghita în localitățile Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Borsec, Praid, Băile Tușnad și stațiunile Harghita Băi și Lacu Roșu, având ca scop aceleași idealuri avute la începuturi: ca locuitorii acestui județ să-și poată crește copiii în siguranță și trăi o viață armonioasă într-o Europă fără frontiere și prejudecăți.

Scurt istoric

După victoria revoluţiei din Decembrie 1989, în România s-a declanşat un amplu proces de făurire a democraţiei şi de instituire a statului de drept, proces care a cuprins şi Ministerul de Interne de atunci, Ministerul Afacerilor Interne de astăzi.
În cadrul reformei instituţionale a Trupelor de Jandarmi, la data de 1 noiembrie 1991, prin Hotărârea Guvernului României , nr. 0696 a fost înfiinţată Brigada de Jandarmi Târgu Mureş, în componenţa căreia intra şi Batalionul de Jandarmi Miercurea Ciuc, la comanda căruia a fost numit căpitanul Roman Ioan. În componenţa batalionului intrau două subunităţi mobile, două subunităţi mixte şi o subunitate de pregătire a gradaţilor militari în termen, formate din oameni fără experiență, dar dornici de afirmare.
Unitatea avea ca zonă de responsabilitate judeţul Harghita şi îndeplinea atribuţii de pază şi apărare a obiectivelor de importanţă deosebită, de participare la misiuni de menţinere a ordinii publice împreună cu poliţia, de restabilire a ordinii publice în cazul tulburării grave a acesteia și de participare la acţiuni de protecţie civilă. Aceste atribuţii se îndeplineau concomitent cu instruirea efectivelor de militari în termen.
În data de 12 mai 1995, în urma Decretului Preşedintelui României, nr. 68 din 04.05.1995, în prezenţa primului adjunct al Ministrului de Interne – general locotenent George Ioan Dănescu şi a comandantului Trupelor de Jandarmi – general maior Bunoaica Ion , comandantului unităţii i-a fost înmânat Drapelul de Luptă.
În anul 1998, odată cu intrarea în vigoare a Legii 116/1998, privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, Batalionul de Jandarmi Miercurea Ciuc se transformă în Comandamentul de Jandarmi Judeţean Harghita, în subordinea Comandamentului de Jandarmi Teritorial Târgu Mureş. Unitatea era destinată să organizeze, conducă şi să coordoneze activităţile specifice pentru îndeplinirea atribuţiilor ce reveneau Jandarmeriei Române, în zona de responsabilitate, corespunzătoare judeţului Harghita.
Comandamentul de Jandarmi Judeţean Harghita îndeplinea atribuţii privind : asigurarea cu pază a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi transporturilor speciale de valoare deosebită pentru apărarea ţării, activitatea statului şi economiei; asigurarea, împreună cu poliţia, a ordinii publice, cu ocazia întrunirilor şi manifestărilor precum şi restabilirea ordinii publice în cazul tulburării grave a acesteia; îndeplinirea, împreună cu poliţia, a unor misiuni de menţinere a ordinii publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor sau a altor încălcări ale normelor legale în vigoare; asigurarea, împreună cu alte instituţii ale statului, a protecţiei înalţilor demnitari români şi străini pe timpul prezenţei lor în judeţ; îndeplinirea, împreună cu alte instituţii specializate ale statului, a unor misiuni de prevenire, neutralizare şi lichidare a actelor teroriste, de protecţie civilă, de urmărire şi prindere a evadaţilor şi dezertorilor, precum şi alte atribuţii care erau stabilite prin lege.
La 1 ianuarie 2003, comandantul unităţii, colonel Roman Ioan a fost promovat în funcţia de şef de stat major al Comandamentului de Jandarmi Teritorial “Someşul” Cluj – Napoca. În data de 9 ianuarie 2003 , la sediul unităţii a avut loc ceremonialul predării – primirii comenzii şi al Drapelului de Luptă al unităţii între domnul colonel Roman Ioan şi domnul locotenent colonel Nicula Alexe, şeful de stat major, în prezenţa comandantului Comandamentului de Jandarmi Teritorial Târgu-Mureş, domnul general de divizie, Dorobanţu Constantin.
În data de 15 martie 2003, la comanda unităţii a fost numit maior Dumitru Pavel, care până la acea dată a îndeplinit funcţia de şef de stat major la Batalionul 75 Jandarmi Mobil Târgu Mureş.
În anul 2004, ca urmare a intrării în vigoare a noii Legi de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române – Legea 550/2004 – Comandamentul de Jandarmi Judeţean Harghita este transformat în Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, subordonat nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu o nouă structură organizatorică şi având stabilite mai clar atribuţiile.
La data de 1 decembrie 2007, colonel Dumitru Pavel a fost mutat ca inspector șef la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş.
În data de 6 decembrie 2007, în sala de şedinţe a Instituţiei Prefectului a avut loc bilanţul activităţii desfăşurate în anul 2007 de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita. La această activitate am avut onoarea să-i avem în mijlocul nostru pe domnul inspector general al Jandarmeriei Române, general maior dr. Costică Silion, alături de domnul prefect Constantin Strujan şi reprezentanţi ai autorităţilor locale: Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Harghita, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul”, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Secţia Judeţeană a Serviciului Român de Informaţii, Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică.
Un moment important desfăşurat în cadrul acestei activităţi a fost festivitatea de numire a inspectorului şef al I.J.J. Harghita în persoana domnului locotenent- colonel Olaru Mircea, ulterior fiind mutat și numit la Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați pe aceeaşi funcţie.
Începând cu data de 15 iulie 2009, colonel Lazăr Laurenţiu a fost numit împuternicit la comanda inspectoratului, acesta ocupând până la acea dată funcţia de comandant al Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni, funcţie pe care avea să revină la data de 30 octombrie 2009.
La 1 noiembrie 2009, în ziua în care se împlineau 18 ani de când se puneau bazele unei jandarmerii moderne pe meleagurile harghitene, în sala de conferinţe a Prefecturii Harghita, în prezența inspectorului general al Jandarmeriei Române, domnul general maior dr. Antonescu Olimpiodor și a unor conducători ai instituțiilor cu care inspectoratul are relaţii de foarte bună colaborare, domnul maior Iamandi Dan a primit în responsabilitate conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. Adresându- se onoratei prezențe, acesta a afirmat că este timpul să arătăm cetăţenilor acestui judeţ că jandarmeria este o forţă de ordine publică în slujba cetăţeanului şi că deviza noastră, a tuturor, ar trebui să fie „Fapte, nu vorbe !“.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy