LACU ROȘU – TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR, o perspectivă asupra conservării și dezvoltării durabile a zonei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Primăria municipiului Gheorgheni, în parteneriat cu SC Viridis SRL și SC Monturist SRL, a organizat joi, 8 septembrie, un workshop dedicat  dezvoltării zonei turistice Lacul Roșu. 

Printre invitați la eveniment s-au regăsit președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, reprezentanții Serviciului Public Salvamont Harghita, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Hășmașul Mare” și cei ai Universității Transilvania Brașov.

„Această dezbatere, discuție, este importantă deoarece problemele ivite la Lacu Roșu au fost exploatate mai ales politic și nu au fost  gestionate din punct de vedere managerial, în ceea ce privește dezvoltarea zonei.  Este important ca pe viitor să găsim niște soluții comune cu privire la stațiunea Lacu Roșu.”, a precizat Csergő Tibor András, primarul municipiului Gheorgheni.

Ideea a fost continuată de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, care a menționat că în ultimii 30 de ani stațiunea s-a deteriorat, iar protecția mediului lasă de dorit.

„Aici canalizarea  și sistemul de gospodărire a gunoiului menajer sunt o problemă. Sunt multe lucruri care trebuie clarificate și puse la punct. Consiliul Județean Harghita este interesat să susțină aceste demersuri. Vom încerca și cu Consiliul Județean Neamț, să vedem ce putem face și mai extins. Încercăm să găsim niște proiecte care să fie sustenabile. Ne dorim să avem grijă de natură, astfel încât și nepoții noștri să se bucure de aceste minunății.”, a spus Borboly Csaba.

Reprezentantul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Hășmașul Mare” a precizat că se are în vedere implementarea de activități de dezvoltare durabilă, în acest sens  fiind semnat și un acord de parteneriat. În același timp, sunt organizate campanii de colectare a deșeurilor și se pregătesc diferite studii de fezabilitate. În prezent, se lucrează la realizarea unei piste de biciclete intre  Gheorgheni și Lacu Roșu, pe traseul unei foste căi ferate industriale.

În discursul său, șeful Serviciului de Salvamont Salvaspeo, Fekete Örs, a declarat că desfășoară mai multe programe împreună cu Consiliul Județean Harghita, prin care încearcă să contribuie la  dezvoltarea turismului montan.

„Pe parcursul a zece ani am reușit să marcăm, să curățăm și să reabilităm în jur de 2.600 de km de traseu montan în județul Harghita. Avem și sute de trasee de escaladă pe care a trebuit să le reabilităm. Zeci dintre ele fiind în zona Cheile Bicazului. De asemenea, am reușit să amplasăm și 30 de refugii montane. În niciun județ nu există atât de multe. Ceea ce este important, am reușit să construim mai multe trasee de via ferrata, unul chiar în Cheile Bicazului (…) Dacă turistul  stă aici mai multe zile, atunci trebuie să avem programe, destinații unde să îi ducem.”, a declarat Fekete Örs.

Reprezentanții SC Viridis SRL și SC Monturist SRL au vorbit despre abordările ecologice și economice în zona protejată Lacu Roșu.

De asemenea, reprezentanții Universității Transilvania Brașov, respectiv ai S.C. Kronstadt Hospitality Expert S.R.L., au adus în atenție posibilitățile de colaborare și sprijin în ceea ce privește zona protejată Lacu Roșu, dar și posibilitățile de dezvoltare economică, cu accent pe proiecte turistice.

La final, a fost semnat un acord de colaborare între Primăria municipiului Gheorgheni și Universitatea Transilvania Brașov, având ca obiectiv realizarea de studii, evaluări și proiecte în ceea ce privește protejarea calificată a mediului natural, în paralel cu asigurarea unei proiecții de dezvoltare durabilă a zonei Lacu Roșu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy