Sondaj CJ Harghita pentru a stabili necesarul de clase profesionale în anul şcolar următor

0

Articol disponibil în: Română

Majoritatea firmelor harghitene sunt interesate să se implice în formarea tinerilor care urmează şcoli profesionale şi se califică în meserii care se cer pe piaţa muncii, arată rezultatele unui sondaj realizat de Consiliul Judeţean Harghita. 
Sondajul a fost realizat în rândul a 310 antreprenori din judeţ, care au peste 10.000 de angajaţi, scopul fiind acela de a revigora învăţământul profesional şi de a-l armoniza cu cerinţele de pe piaţa muncii. 

Conform reprezentanţilor Consiliului Judeţean Harghita, rezultatele sondajului arată că o treime din cei 310 intervievaţi au declarat că ar lua parte la elaborarea unei metodologii de practică, 80 la sută dintre aceştia au posibilitatea asigurării practicii pentru elevi, 50 la sută ar asigura bursă sau orice alt tip de ajutor material pentru răsplătirea conştiinciozităţii elevilor în efectuarea practicii, iar 70 la sută ar angaja elevii consideraţi calificaţi, după terminarea studiilor. 

Tot din sondajul de opinie reiese faptul că peste jumătate dintre respondenţi s-ar implica în promovarea claselor profesionale nou-înfiinţate şi în atragerea elevilor către aceste clase, iar o treime a creat deja locuri de muncă menite a-i sprijini pe tineri în a rămâne pe locurile natale. De rezultatele acestui sondaj se va ţine cont în elaborarea planului de şcolarizare şi în formare de clase profesionale pentru meseriile cerute pe piaţa munţii. 

„Majoritatea respondenţilor sprijină această iniţiativă, astfel, noi vom face tot ce este posibil pentru crearea claselor cu profilurile profesionale propuse, în funcţie de posibilităţile legale avute la dispoziţie şi dat fiind faptul că, în momentul de faţă, competenţa aparţine guvernului. Prioritatea este reprezentată de rămânerea acasă a tinerilor şi oferirea posibilităţilor unui trai decent”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba. 

La rândul său, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a salutat demersul Consiliului Judeţean şi consideră că acesta va duce la scăderea şomajului în rândul tinerilor şi va ajuta firmele să aibă personal calificat. 

„Salut iniţiativa Consiliului Judeţean de a realiza un sondaj de în rândul agenţilor economici, pentru a fi informaţi asupra necesităţii introducerii în planul de şcolarizare 2016-2017 a claselor cu profil profesional, având în vedere cererea pieţei. Consider că acest demers va duce la scăderea şomajului în rândul tinerilor, care, la nivelul judeţului Harghita, este în creştere, dar va ajuta şi agenţii economici să aibă oameni specializaţi, pe domeniul propriu de activitate”, a declarat Adrian Jean Andrei, pentru AGERPRES. 

Rezultatele sondajului au fost predate inspectorului şcolar general Petru Gârbea, care a dat asigurări că va ţine cont de acestea în procesul de stabilire a claselor profesionale la începutul anului de învăţământ 2016-2017.

AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy