UDMR a ieșit de la guvernare. Kelemen Hunor se plânge că este victimă

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a comunicat marți seară, pe data de 13 iunie, că negocierile cu PSD și PNL pentru formarea noului guvern nu au dus la un consens. Partidul său dorea să primească ministerele Energiei și Mediului, dar Nicolae Ciucă, liderul PNL, a afirmat oficial că partidul său nu poate ceda ambele ministere. Marcel Ciolacu, premierul desemnat, a anunțat și el că UDMR nu face parte din coaliție în prezent, și că o decizie finală va fi luată până la finalul serii, iar deznodământul a fost acela că UDMR nu a mai intrat la guvernare.

Poate dacă se mulțumeau cu mai puțin acum făceau parte din guvern, dar au solicitat prea mult din punctul de vedere al PSD și PNL așa că au rămas pe lângă guvernare.

UDMR a fost prezentă astăzi la votul din Parlament, dar nu a votat noul Guvern PSD-PNL, condus de Marcel Ciolacu. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a criticat dur alianța PSD-PNL într-un discurs de la tribuna Parlamentului și și-a exprimat dezamăgirea. Kelemen Hunor a subliniat că, în ultimele zile, încrederea în respectarea angajamentelor politice și în valorile fundamentale, precum verticalitatea și onoarea a fost zdruncinată. A acuzat o execuție premeditată a unui partener politic credibil, echilibrat și responsabil, subliniind că această acțiune a fost derulată într-un mod zgomotos și prost gestionat.

Liderul UDMR și-a exprimat supărarea față de faptul că valorile precum profesionalismul, seriozitatea, predictibilitatea și transparența decizională nu au fost luate în considerare și a evidențiat că astfel de acțiuni, care implică umilirea și lipsa de demnitate, nu pot construi nimic pozitiv.

Kelemen Hunor i-a adresat cuvinte de apreciere prim-ministrului desemnat, Marcel Ciolacu, însă a criticat programul de guvernare al viitorului cabinet. El a adăugat o notă sarcastică referitoare la lista membriilor Cabinetului. Discursul lui Kelemen Hunor a conținut și o aluzie la liberali, pe care i-a îndemnat să aibă grijă de partid, în contextul preluării unor ministere importante de către PSD.

Liderul UDMR a concluzionat că, deși nu pot vota pentru sau împotriva Guvernului, parlamentarii UDMR vor fi prezenți, dar se vor abține de la vot.

Discursul lui Kelemen Hunor a subliniat o dezamăgire profundă și a ridicat întrebări privind stabilitatea politică și încrederea în parteneriatele politice din România. Reacțiile și dezbaterile cu privire la această situație sunt de așteptat în următoarea perioadă.

Discursul lui Kelemen Hunor la votul de învestitură al Guvernului condus de Marcel Ciolacu:

Stimate domnule președinte al Senatului, Nicolae Ciucă,

Stimate domnule președinte interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis,

Stimate domnule prim-ministru desemnat, Marcel Ciolacu,

Stimați invitați, Doamnelor și domnilor,

Permiteți-mi să încep și eu cu mulțumirile sincere pentru această etapă care se încheie astăzi. A fost o perioadă destul de dificilă, cu o mână stingeam incendiile, și cu cealaltă mână încercam să construim ceva pentru această țară.

Vreau să-i mulțumesc domnului Ciolacu, domnului Ciucă, ar trebui să mulțumesc și pentru primul an de guvernare colegilor cu care am fost la guvernare, pentru Florin Cîțu și Dan Barna. Mulțumim!

Acum câteva zile încă credeam că, în România, în sfârșit, vom putea vorbi cu zâmbetul pe buze despre respectarea cuvântului dat, despre angajamentele politice onorate, că vom putea vorbi de verticalitate și de onoare. Și sunt convins că doar prin aceste valori esențiale putem începe restabilirea încrederii pierdute între societate și cei care conduc statul român.

Da, acest mesaj ar fi fost necesar într-un moment dificil, într-o perioadă cu provocări multiple. N-a fost să fie. Încă o șansă uriașă ratată.

Execuția cu premeditare a unui partener credibil, echilibrat și responsabil a fost pusă în practică extrem de zgomotos și prost.

Da, nu neg, suntem supărați! Suntem supărați, când vedem cum aceste valori despre care vorbeam sunt aruncate în noroi.

Cum să nu fim supărați când vedem că profesionalismul, seriozitatea, predictibilitatea, transparența decizională, munca făcută cu responsabilitate nu contează deloc. Prin umilirea celuilalt, prin lipsă de demnitate, prin nerespectarea cuvântului dat nu se poate construi absolut nimic.

Sigur, supărarea va trece, dar rămâne un gust amar și o lipsă de încredere.

Domnule prim-ministru desemnat, Marcel Ciolacu,       

Despre programul de guvernare pot să fac doar o singură remarcă. Nici nu ați depus jurământul și deja mai multe deziderate din programul de guvernare sunt îndeplinite. Felicitări! Sunteți cel mai de succes Guvern din istoria României. Așa se întâmplă când lucrezi programul de guvernare cu copy-paste și nici nu citești ce ai preluat.

Despre lista Cabinetului ce să vă zic?

Am doar o singură rugăminte. Dacă cineva dintre viitorii membrii  ai Guvernului are o legătură mai specială cu contele Brukenthal, să-i trimită și salutul nostru!

Stimați colegi liberali,

După ce ați reușit să puneți mâna și pe Dezvoltare și pe Mediu, vă văd extrem de mulțumiți și relaxați. Vă și înțeleg. Ați muncit enorm și cu multe sacrificii pentru acest lucru. După acest rezultat fulminant, vă lăsăm în grija PSD-ului.

Domnule prim-ministru desemnat, Marcel Ciolacu,

Aveți grijă de Partidul Național Liberal! Sunteți un magician politic extrem de talentat. Aveți grijă să nu se trezească. Este adevărat că n-a trecut încă pericolul de a te culca sănătos și de a te trezi mort.

Domnule prim-ministru desemnat, bănuiți și dumneavoastră că dacă se vor trezi, vă vor lăsa singuri.

Eu mai am încredere în dumneavoastră, domnule prim-ministru desemnat, fiindcă știu că n-ați vrut să vindeți Ardealul. Știam acest lucru când alții v-au acuzat absolut gratuit. Și tot de la dumneavoastră am înțeles în aceste zile și explicația pentru acea acuzație de acum trei ani. Când v-am întrebat acum câteva zile, de ce ar trebui să renunțăm la ambele ministere unde am avut miniștri buni, – și vreau să le mulțumesc lor pentru cei doi ani și jumătate – unde am avut rezultate, mi-ați dat un argument, care m-a lăsat perplex.

Răspunsul era în felul următor: că așa-i în politică.

Și, în sfârșit, stimați colegi, doamnelor și domnilor, nu putem vota acest Guvern. Nu putem vota nici împotriva acestui Guvern, pentru că nu suntem ipocriți. În Executiv sunt oameni cu care am colaborat ani de zile și relațiile interpersonale nu dispar nici din cauza lăcomiei unora, nici din cauza erorilor strategice ale altora.

Parlamentarii Uniunii Democrate Maghiare din România vor spune prezent, dar nu votez.

Vă mulțumesc pentru atenție!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy