Weekend cu peste 25 de intervenții pentru salvatorii harghiteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În acest sfârșit de săptămână (15-17.07.2022),  salvatorii harghiteni au gestionat 27 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 21 de solicitări.

Un eveniment rutier care s-a soldat cu victime a avut loc sâmbătă dimineața, în Lupeni, zona Calonda, D.N.13/A. După evaluarea și acordarea măsurilor de prim ajutor de către paramedicii echipajului SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, un bărbat, în vârstă de 64 de ani, cu politraumatisme, a fost transportat la spital pentru investigații medicale de specialitate.

Totodată, în perioada de referință, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 4 incendii, precum și în alte 2 intervenții în sprijinul comunităților: 1 misiune de salvare a unui cal căzut într-un decantor cu apă, în localitatea Sălard, comuna Lunca Bradului, județul Mureș și 1 misiune de asigurare/supraveghere zonă, în urma unor scăpări de gaze de la o conductă avariată în urma producerii unui accident rutier fără victime, în orașul Băile Tușnad, problema fiind remediată, în scurt timp, de către echipajul distribuitorului de gaze.

Din totalul celor 4 incendii care au avut loc în ultimele trei zile, 2 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate de vegetație uscată, în satul Valea Strâmbă, comuna Suseni și municipiul Toplița (2), fiind afectat peste 1 ha de teren.

Vineri după-amiaza, 15 iulie a.c., în jurul orei 14.35, un apelant al numărului unic 112 solicita intervenţia pompierilor militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, în satul Sălard, comuna Lunca Bradului, pentru salvarea unui cal căzut într-un decantor cu apă.

Folosind accesoriile din dotare, pompierii au asigurat condiţiile de extragere în siguranţă a calului, după care, cu ajutorul unui buldoexvator, aparținând Primăriei Lunca Bradului, adus la locul intervenţiei, au scos animalul teafăr la suprafaţă şi l-au predat proprietarului care, aflat la faţa locului, a participat alături de pompierii militari la acţiunea de salvare. Operaţiunea a fost finalizată în jurul orei 15.30.

O intervenție care a presupus efort susținut din partea pompierilor a avut loc sâmbătă, în localitatea Sânpaul, comuna Mărtiniș, unde peste 30 de pompieri militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, SVSU Mărtiniș și Ocland au acționat, cu 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, izbucnit la depozitul de ambalaje al unei fabrici de produse lactate. Ajunse la locul solicitării, echipajele de intervenție au constatat că incendiul se manifesta pe o suprafață de aproximativ 80 mp, cu posibilități de propagare la hala de producție din imediata vecinătate. După aproximativ două ore, incendiul a fost stins, în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime. În urma acestuia, au ars 900 kg peturi din plastic, cca. 1500 kg preforme, 300 kg carton, 40 buc. paleți din lemn, 4 geamuri termopan, un generator, 80 ml din instalația electrică, bunuri materiale evaluate la circa 83.000 lei. S-au salvat și protejat, în urma intervenției pompierilor, bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.200.000 lei. Cel mai probabil, evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit electric.

Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 10 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor sălbatice (urși), în Toplița (4), Ciucsângeorgiu, Borsec, Sândominic.

Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

  • COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy