Peste 100 de pompierii militari harghiteni la datorie, în minivacanța de 1 Mai

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În minivacanța prilejuită de Ziua Internațională a Muncii, peste 100 de pompieri militari harghiteni au asigurat, zilnic, la nivel județean, misiunile de protecție a populației.

Astfel, în ultimele patru zile (perioada 28.04-01.05.2023), s-au înregistrat 35 de situații de urgență. Mare parte din misiunile gestionate de pompieri a constat în cazuri pentru acordarea măsurilor de prim ajutor calificat, 32 de persoane fiind asistate medical de către echipajele SMURD. O misiune relevantă a pompierilor salvatori este cea de ieri, 1 mai a.c., din localitatea Brădești, când echipajul SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc a fost solicitat să intervină pentru acordarea primului ajutor în cazul unui parapantist care a căzut de la o înălțime de aproximativ 4-5 m, în zona Fenyédi láz și a suferit un traumatism de coloană vertebrală. Victima a fost preluată și transportată la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

De asemenea, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 3 incendii, dintre care 2 intervenții au fost la arderi necontrolate de vegetație uscată, în localitățile Subcetate și Bilbor, suprafața totală afectată fiind de circa 1,5 ha.

Duminică seara, 30 aprilie a.c., în jurul orei 19.30, pompierii militari și civili din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița și SVSU Subcetate au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o cabană din localitatea Subcetate. Incendiul, care se manifesta pe o suprafață de circa 10 mp, a fost localizat și lichidat în aproximativ o oră, echipajele de pompieri reușind să salveze cabana expusă riscului de incendiere.

Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului, un scurtcircuit provocat de un cablu electric defect. În urma evenimentului, au ars circa 10 mp din lambriul și izolația cabanei.

ISu Harghita vă reamintește măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti:

  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
  • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
  • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
  • Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;
  • Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
  • Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Totodată, pompierii militari harghiteni au asigurat măsurile specifice de prevenire a unor eventuale situații de urgență pe timpul desfășurării meciului de fotbal disputat sâmbătă, 29 aprilie a.c., între formațiile FK Csikszereda- AFC Unirea 04 Slobozia.

De asemenea, în perioada de referință, au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența unor urși, în localitățile Mărtiniș, Odorheiu Secuiesc, Vărșag, Borzont (comuna Joseni).

Salvatorii harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.                                        

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy