Lucruri mărunte care pot face minuni: unitate prin diversitate

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Lucruri mărunte care pot face minuni: unitate prin diversitate

Asistăm cu toții zilele acestea la o serie de crize care parcă nu se mai termină: război, inflație, creșteri accelerate de prețuri, tensiuni politice și sociale, astfel că omul bombardat zilnic de știri și evenimente negative are nevoie, fără doar și poate, de o destindere oricât de mică.

În acest scop a fost organizat, weekend-ul trecut, evenimentul numit „Csiki Majalis”, de către Primăria Miercurea Ciuc, Consiliul Județean Harghita și UDMR Miercurea Ciuc.

Inițiativa a fost extrem de binevenită pentru locuitorii mari și mici ai orașului, fiecare găsind ceva util și interesant de făcut, într-un cuvânt, o deconectare pentru toată familia.

Singura parte care a umbrit evenimentul a fost lipsa totală a vreunei secțiuni de orice fel adresată populației românești sau cel puțin traducerea în limba română a activităților desfășurate. Cât ar fi costat organizatorii să asigure o traducere a programelor, a activităților pentru copii…românii nu așteaptă programe doar pentru ei, ar fi absurd, ci doar ca ei și copiii lor să înțeleagă conținutul activităților culturale și de divertisment desfășurate fără cusur de altfel.

Gândiți-vă ce ar fi însemnat organizarea unui astfel de eveniment, chiar și de o amploare mai redusă, exclusiv în limba română! Un mare scandal pe motiv de încălcare a drepturilor minorităților, dus până la București și CEDO. Dar nu e nevoie de așa ceva – modele de urmat sunt evenimentele organizate în Târgu Mureș și Sfântu Gheorghe.

Un gest de bunăvoință și respect reciproc (invocat de nenumărate ori în retorica etnicilor maghiari), respectiv asigurarea bilingvismului în tot ceea ce înseamnă organizarea unor astfel de evenimente viitoare (de la materiale de promovare, programe, afișe, bannere, chiar și alegerea unei denumiri a evenimentului care poate fi eventual tradusă), din partea autorităților locale ar fi extrem de bine primit de etnicii români, care trăiesc și ei în localitate și contribuie cu taxe și impozite la bugetele instituțiilor publice sau chiar susțin cu voturi autoritățile locale și județene de o anumită culoare politică.

Dar sunt convins că la următoarele evenimente programate a se desfășura în vara acestui an (NyarOn Szereda, FussNeki, EgyFeszt, etc.), atât domnul primar Korodi Attila, cât și domnul președinte Borboly Csaba, vor înțelege că de o deconectare binemeritată și de consolidarea relațiilor au nevoie atât cetățenii maghiari cât și cei români, deopotrivă.

Lumea are nevoie de liniște, iar pentru asta e nevoie de voință, respect și un pic de efort.

Județul Harghita este prezentat ca model la nivel național în ceea ce privește recensământul de anul acesta, de aceea sunt convins că decidenții harghiteni sunt capabili să transforme județul într-un model „școală” și în ceea ce privește UNITATEA PRIN DIVERSTATE!

Iosub Robert

PS: Totuși, pentru noi rămâne imposibil de explicat de ce mulți liderii politici maghiari fac totul pentru etnicii maghiari în limba maghiară, dar când vine vorba de propriii copii nu mai fac totul în limba maghiară, trimițându-i la cele mai bune școli cu predare în limba română.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy