AFIR: Fondurilor disponibile pentru investiții în dotarea cu utilaje și echipamente agricole destinate tuturor tipurilor de culturi au fost epuizate

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță epuizarea fondurilor disponibile pentru investiții în dotarea cu utilaje și echipamente performante pentru toate tipurile de culturi, exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, finanțate prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

De la deschiderea sesiunii pe 25 iunie 2024 și până la momentul epuizării fondurilor alocate, fermierii au depus prin sM 4.1.1, componenta toate culturile, un total de 1.130 de cereri de finanțare, însumând 312,9 milioane de euro, față de o alocare disponibilă de 198 milioane de euro. „Ne bucurăm să vedem un interes atât de mare din partea fermierilor pentru modernizarea exploatațiilor agricole prin accesarea fondurilor europene. Acest entuziasm reflectă angajamentul lor pentru dezvoltarea unui sector agricol competitiv și durabil” a declarat Directorul General al AFIR, George CHIRIȚĂ.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare era stabilit pentru 24 septembrie 2024, ora 16:00.

Rămân deschise celelalte două componente ale submăsurii 4.1.1, destinate investițiilor realizate de formele asociative (altele decât cele din sectorul sfeclei de zahăr) și pentru cultura de sfeclă de zahăr.

Astfel, pentru aceste tipuri de investiții cererile de finanțare pot fi depuse în continuare până la data închiderii sesiunii (24 septembrie 2024) sau până la epuizarea fondurilor. Până în prezent, pentru investițiile în utilaje destinate culturii sfeclei de zahăr au fost depuse 3 proiecte în valoare de 2 milioane de euro, iar pentru formele asociative din celelalte sectoare au fost depuse 16 proiecte cu o valoare totală de peste 21 milioane de euro.

În cadrul acestui apel de cereri de proiecte, se pot depune proiecte de achiziții simple de utilaje agricole prin pachetul 4.1.1, în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate hranei animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele pomicole și în spații protejate.

Până la data prezentei, în judeţul Harghita au fost depuse trei proiecte având o valoare neramburasabilă de 626.291,00 euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy