Az Alkotmány biztosítja a szabad tüntetés jogát mindaddig, míg az békés jellegű

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Alkotmány 39. cikkelyeAz-Alkotmány-biztosítja-a-szabad-tüntetés-jogát-mindaddig,-míg-az-békés-jellegű

A gyülekezés szabadsága

Szabadon szervezhetők békés szándékú,fegyvermentes nyilvános összegyülekezések, tüntetések, felvonulások vagy egyéb összejövetelek.

A gyülekezési szabadság az alkotmány által biztosított alapvető jog, mindaddig, amíg a tüntetés békés jellegű. Ezúton intézünk felhívást mindenkihez, aki a nyilvános tiltakozás mellett döntött, hogy azt békésen tegye.

Romániában több spontán tüntetésre került sor a kormány által elfogadott sürgősségi rendeletek miatt és további demonstrációk várhatók a következő napokban, legtöbbjük engedélyezett. A csendőrök biztosítják a közrendet, és mindennemű összetűzés és bírság elkerülése érdekében a rendfenntartó erők felhívják a lakosság figyelmét, hogy civilizáltan, erőszakmentesen és a rongálásokat elkerülve tüntessenek.

Továbbá ismerve a különböző táborok manipulálásait, azt ajánljuk a tüntetőknek, hogy tudatosan vegyenek részt a tüntetéseken, a rendeletek szövegének figyelmes elolvasása után, személyesen dokumentálódva azok hatásairól, informálódva a békés tüntetés alapelvei be nem tartásának következményeiről.

Tájékozódjanak személyesen a romániai eseményekről. A tüntetések nagy része politikai ízű, bizonyos magas rangú helyi vezetők szervezik, akik egy bizonyos cél érdekében manipulálják a tömegeket.

Ha kimennek tüntetni, meggyőződésből tegyék; azért tegyék, mert azt mondja a lelkiismeretük, és mert arra a következtetésre jutottak, hogy ez a megoldás a krízisre. Tudatosan tüntessenek, ne engedjék magukat manipulálni. Megtörténhet, hogy erőszakos tettekre bíztatják önöket. Civilizáltan vonuljanak az utcára, fejezzék ki nyilvánosan nemtetszésüket, a tüntetés céljának tudatában levő emberek csoportjával együtt demonstráljanak, akik meg vannak róla győződve, hogy ez a helyes út.

A demokrácia támogatható ilyen típusú megnyilvánulásokkal, de a legjobb támogatási mód a szavazáson való részvétel. Egy 50%-os részvételi aránnyal a 2016-os választásokon, megkérdőjelezhető a mai tüntetések létjogosultsága. Az Alkotmány viszont a tüntetők oldalán áll.

Forrás: ZPN

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy