Halogatás a román tannyelvű óvodai csoport létrehozásában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Gyergyószentmiklós önkormányzata ismét azt gondolja, hogy „jót” tesz, a valóságban viszont mindenkit felháborít.

Röviden a történet a következő. A Gyilkostó környékén van néhány román család óvodáskorú gyerekekkel. Közvetlenül vagy közvetve a gyergyószentmiklósi önkormányzatnak nem akaródzik egy román nyelvű óvodai csoport létrehozása és indokolatlanul egyre halasztja egy helyiség kiutalását erre a célra, habár azon a vidéken, ahol csak egy magyar gyerek is van, a románok létrehoztak egy osztályt azért az egy gyerekért.

Ez az enyhén szólva aberrált viselkedés nem annyira a szóban forgó román családoknak tesz rosszat, mint inkább a gyergyószentmiklósi magyar gyerekeknek, mert a román tannyelvű csoport megalakításának elutasítása elégedetlenséget szül a román hatóságoknál, amelyek minden alkalommal, amikor támogatásról lesz szó a Hargita megyei magyar oktatás számára, mindig emlékezni fognak arra a néhány román családra, akiktől megtagadták egy román tannyelvű óvodai csoport létrehozását.

Sajnálatos módon a gyergyószentmiklósi önkormányzatnál olyan infantilisak, hogy nem gondolnak arra minden román közösség elleni megnyilvánulás tízszeres ellenlépésre számíthat a román hatóságok részéről és a Hargita megyei magyarok, akiknek vesztenivalójuk van. Akik tulajdonképpen nem tehetnek róla, hogy a magyar politikusok hozzá nem értők és csak botránykeltésre képesek.

Próbáltunk a téma kapcsán a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatallal beszélni, sikertelenül, mert a mai nap nincs ügyfélfogadás. A tanfelügyelőségen sikerült beszélnünk a főtanfelügyelővel, aki ismeri az esetet és aki szerint a helyzet a közeljövőben megoldódik, ugyanis a gyergyói önkormányzat még nem azonosította az óvodai csoport befogadására alkalmas helységet. Nem értjük, hogyan nem talál a városvezetés egy helységet…mintha vizet keresne a tengerben…

Talán a prefektúra hivatalból felfigyel a témára és megmagyarázza a gyergyószentmiklósiaknak milyen ostobán cselekszenek egy román tannyelvű csoportRománia területén való létrehozásának megtagadásával. Ez a románok felé intézett szükségtelen provokatív gesztus, amely nem marad megtorló válasz nélkül a magyarokhoz hasonló inkompetens román politikusok részéről, aki csak egy okot keresnek a botrányra. Erre lenne szükségük a Hargita megyei magyaroknak és gyerekeiknek?

Uraim a gyergyói önkormányzatnál, hagyják az ostobaságokat és ne provokálják a román hatóságokat. Gyergyószentmiklósnak szüksége van pénzre a román kormánytól, a tanügyminisztériumtól…omlanak magukra az iskoláik, van egy 10 éve épülő sportcsarnokuk…botrányra van most szükségük? Inkább alkalmazzák a diplomáciát és teremtsenek kedvező feltételeket a környéken élő magyaroknak. Vagy továbbra is a botránykeltés a céljuk és bármilyen befektetés megakadályozása, hogy aztán elmondhassák, hogy hátrányos helyzetben vannak?

Talán eljött az ideje, hogy a Hargita megyei magyarok ráeszméljenek arra, hogy a magyar politikusok elszigeteltségben és éhségben akarják őket tartani, hogy manipulálhatók legyenek. Ezt a magatartást a román politikusoktól vették át, és akik ugyancsak manipulálják a románokat. Akik viszont már rég megértették, mi az ábra a román politikusokkal, akik csak a botrányt keresték a magyarokkal, és válaszképpen nem szavaztak rájuk. Nem maradt más hátra, mint a magyarok is olyan politikusokra szavazzanak, akik munkahelyeket teremtenek, uniós pénzeket hívnak le és kevesebb botrányt okozzanak.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy