Házkutatásokat folytat a DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Antal Árpád:

„Nyugodt vagyok, mert az igazság mindig kiderül.

A DNA azért vizsgálódik a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, mert Sepsiszentgyörgy önkormányzatának van egy szerződése az Európiai Fejlesztési Bankkal, (utcákat és közvilágítást újítottunk fel belőle) ezt a szerződést ellenőrizte le ezelőtt két évvel a Számvevőszék. Mivel ez egy nagyon újszerű, az Európai Fejlesztési Bank és a Világbank által használt procedúrák szerint történt, egyszerűen nem értik a szerződést a román hatóságok. Nem értette meg a Számvevőszék, ezért feljelentett a DNA-nál.

Az Európai Fejlesztési Bank ebben a kérdésben már akkor állást foglalt, amikor a Számvevőszék vizsgálódott, és azt mondta, hogy minden teljesen szabályos.

A nemzetközi pénzügyi intézetek a törvény értelmében más közbeszerződési procedúrákat végezhetnek Romániában, mert ők úgy működnek, akár egy állam. A pénzt adó intézmény azt mondja, hogy minden rendben van, minden szabályos, sőt, mi nem is tudunk kifizetni egy eurócentet sem, míg a fejlesztési bank nem hagyja jóvá, de ezt román hatóságok nem akarják megérteni.

Ha csak az igazság érdekli őket, akkor nagyon egyszerű az ügy és nagyon nyugodt vagyok, ha más a szándékuk, akkor az ki fog derülni a következő 24 órában. Nem félek, mert az igazság midig kiderül.”

Cikk frissítése 4: előzetes információk szerint a korrupció gyanúja utca-és járdafelújításról,kerékpárút építéséről szóló,valamint közvilágítással kapcsolatos szerződésekhez kötődik.A vizsgálatokat az a megállapítás indította el,miszerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól(BERD)kapott 12 millió eurós alap nem rendeltetésszerüen lett elköltve.A számvevőszék megállapítása szerint 4,2 millió euró nem a helyi befektetéseket szolgálta,hanem karbantartási,tanácsadási szolgáltatásokat,különböző perköltségeket fizettek belőle.

Antal Árpád két mandátuma alatt többször is azt nyilatkozta,hogy a központi adminisztráció nem utal ki elég pénzt a régió fejlesztésére.Szentgyörgy polgármestere a közigazgatási bíróságon megtámadta a Számvevőszék beszámolóját,a per folyamatban van.

Íme Antal Árpád 2014-es nyilatkozata:”Románia nem egy jogállam.Ebben az országban az igazságügy nem szolgáltat igazságot,hanem egy olyan rendszert támogat amelynek célja az erdélyi magyarok elgyengítése,elszegényítése.A következményektől függetlenül, mi erdélyi magyarok reformátusok,unitáriusok,evangélikusok és római katolikusok újra kell értékeljük kapcsolatunkat a román állammal…25 évvel a Forradalom után az állam kirabolja,megalázza és másodrangú állampolgárokként kezeli a magyar ajkúakat.

Ez a típusú román adminisztráció az utóbbi 100 évben több problémát kreált,mint amennyit megoldott”.

 
Cikk frissítése 3: Antal Árpád irodáját zárolták szerda reggel a vizsgálatot folytató ügyészek.Antal Árpádot Bukarestbe kísérik kihallgatásra.

Cikk frissítése 2: A vizsgálat a megyei jogú város polgármesterét,Antal Árpád Andrást is érinti.Az okozott kár igazságügyi források szerint egy millió euró.

Cikk frissítése1: Házkutatást tartanak Sepsiszentgyörgy(Kovászna megye)polgármesteri hivatalában. A hivatal által kötött szerződéseket vizsgálják. Igazságügyi források szerint járdák és utcák modernizálásáról, bicikliutak építéséről és közvilágítással kapcsolatos szerződések után kutatnak.

A DNA honlapja szerint, A DNA korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények osztályának ügyészei vizsgálatokat folytatnak 2010-2014 között elkövetett korrupció gyanús bűncselekmények ügyében.

2016 február 17-én az illetékes törvényszék által kibocsátott hivatalos engedélyek birtokában 13 helyszínen végeznek házkutatást Bukarestben, Kovászna és Hargita megyében kereskedelmi társaságok székhelyén és magánszemélyek lakásán.

Az ügyészek munkáját a Csendőrség Különleges Bevetési Osztaga támogatja.

Forrásaink szerint a házkutatások egyes fontos politikai személyiségeket is érintenek.

Részletekkel még visszatérünk.

Forrás: www.stiripesurse.ro, www.pna.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy