IJJ Harghita: 15 apeluri pentru îndepărtarea urșilor, înregistrate în ultima săptămână

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima săptămână, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 15 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Sub Cetate, Toplița, Ciucsângiorgiu, Băile Tușnad, Dealu, Sândominic, Hodoșa și pe drumul național DN 11C, care leagă Bixad de Lacul Sfânta Ana.

„Ca și localități de unde au fost făcute apelurile, cele mai multe au sosit din Toplița (4 apeluri) și Sub Cetate (3 apeluri).
În ceea ce privește apelurile făcute din Toplița, la toate solicitările făcute pe 25, 26 și 27 iulie au fost trimise echipaje de jandarmerie pentru a interveni. Dacă în primul caz ursul nu a fost găsit, în zilele de 26 (1 apel) și 27 iulie (2 apeluri), jandarmii au alungat în afara zonelor locuite urșii care se aflau în căutare de hrană în curțile oamenilor, dar și în ștrandul de la marginea localității.
Din satul Sub Cetate, comuna Zetea au fost făcute apeluri pe 25 iulie, echipajul de poliție reușind să alunge ursul în afara zonelor locuite, pe 26 iulie, jandarmii fiind solicitați pentru relocarea unui urs și pe 30 iulie, la caz intervenind un echipaj de poliție.
Din Băile Tușnad au fost făcute 2 apeluri, unul pe 28 și unul pe 29 iulie, într-o situație fiind nevoie de alungarea unei ursoaice cu pui prezentă pe o stradă din stațiune. În al doilea caz am fost solicitați pentru relocarea unui urs.
Pe 29 iulie, ne-a fost redirecționat un apel din județul Covasna, fiind semnalată prezența unui urs pe marginea drumului național DN 11C, posibil rănit, deoarece nu se mișca. Echipajul de jandarmerie a constatat că de fapt acesta se odihnește la marginea drumului și a trecut la alungarea acestuia înspre pădure.
Tot 2 apeluri au fost făcute și din comuna Ciucsângiorgiu, dar de fiecare dată ursul a părăsit singur zona unde fusese semnalat.
Nici în urma apelurilor făcute pe 30 iulie din comuna Dealu și pe 31 iulie din Sândominic și Hodoșa nu a fost nevoie de intervenția echipajelor de jandarmerie trimise la fața locului.
Au fost înregistrate pagube doar în comuna Sândominic, ursul rănind un animal domestic și provocând stricăciuni la o proprietate, iar în municipiul Toplița a distrus un tomberon. Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate alte pagube sau incidente.”,  a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 210 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Jandarmii amintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy