Instituţiile din Harghita, interesate să asigure interpret pentru persoanele surde. Unele folosesc platforma „Voci pentru mâini”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Majoritatea instituţiilor din Harghita sunt interesate să asigure accesul la interpret pentru persoanele surde, unele aderând la platforma „Voci pentru mâini”, care este primul serviciu de interpretare video în limba semnelor române pentru persoanele surde şi cu deficienţe de auz.


sursa foto:
Facebook


Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de Mariana Murariu, singurul interpret autorizat în limbajul semnelor din judeţ, angajat al Asociaţiei Surzilor din Harghita, tehnologia a adus un progres în viaţa persoanelor cu deficienţe de auz, iar accesul la un interpret este acum mult mai facil.

Pot să spun că, într-adevăr, tehnologia a adus progrese în viaţa persoanelor cu deficienţă de auz din toată lumea, din toată ţara şi inclusiv din judeţul nostru. Tehnologia ne ajută să putem oferi interpretare mai multor persoane cu deficienţă de auz, având în vedere că în Harghita, la fel cum în majoritatea judeţelor din România, există doar un interpret autorizat în limbajul semnelor, prin tehnologie putem oferi interpretare mai multor persoane. Având în vedere că în judeţul Harghita sunt aproximativ 300 de persoane care folosesc limbajul semnelor, deci persoane cu deficienţă de auz şi vorbire, unei singure persoane, unui singur interpret îi era aproape imposibil să fie prezent fizic la fiecare cerinţă a acestor persoane. Deci, da, tehnologia ne ajută şi platforma profesională de interpretare în limbajul semnelor <Voci pentru mâini> a venit ca o barcă salvatoare pentru noi şi pentru persoanele surde”, a declarat Mariana Murariu, pentru AGERPRES.

Aceasta a explicat că aplicaţia „Voci pentru mâini” asigură rapid accesul la un interpret şi comunicarea cu persoana surdă.

Atunci când persoana surdă intră în acea instituţie, doar la un click distanţă, interpretul disponibil răspunde. Noi suntem destul de mulţi interpreţi care lucrăm pe platforma ‘Voci pentru mâini’ şi, atunci când se apelează, primul interpret liber preia apelul, indiferent de locaţia unde se află acel interpret. Deci, un surd din Harghita ajunge, de exemplu, la Primăria Miercurea-Ciuc, la Biroul Social: se apelează platforma <Voci pentru mâini>, care poate fi instalată pe orice telefon, pe orice laptop, pe orice tabletă, şi un interpret din Oradea poate să preia apelul şi să faciliteze interpretarea pentru persoana surdă.”, a explicat Mariana Murariu.

Ea a ţinut să adauge că unele instituţii din Harghita folosesc platforma „Voci pentru mâini”, care este relativ recentă, fiind lansată în 2018, dar multe altele solicită interpretare fizică, fiind remarcată o schimbare de atitudine faţă de importanţa asigurării accesibilizării pentru persoanele cu deficienţe de auz.

În acest an, în Harghita a avut loc prima conferinţă în limbajul semnelor din judeţ, iar principala temă abordată a fost chiar necesitatea accesibilizării prin interpretare a persoanelor surde, pentru a le asigura o viaţă independentă.

Directorul Asociaţiei Naţionale a Surzilor din România, Bogdan Anicescu, declara atunci, pentru AGERPRES, că evenimentul de la Miercurea-Ciuc dorea să transmită un mesaj majorităţii auzitoare legat de faptul că interpretul nu este un lux pentru o persoană surdă, ci este o nevoie de bază, fără de care este vulnerabilă în ceea ce priveşte accesul la informaţie.

Şi singurul interpret în limbajul semnelor din Harghita, Mariana Murariu, a subliniat faptul că cea mai mare dificultate cu care se confruntă persoanele cu deficienţe de auz este comunicarea şi este extrem de importantă accesibilizarea, întrucât majoritatea rezolvării problemelor lor curente depinde de prezenţa unui interpret.

Şi Primăria Miercurea-Ciuc foloseşte aplicaţia „Voci pentru Mâini”, primarul Korodi Attila punctând faptul că pentru instituţia pe care o conduce este foarte importantă accesibilizarea pentru toţi cetăţenii cu dizabilităţi.

În Harghita, mai folosesc aplicaţia „Voci pentru mâini” Universitatea Sapientia, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Teatrul din Odorheiu Secuiesc, Spitalul Municipal din Gheorgheni sau Spitalul Municipal din Topliţa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy