Tribunalul Mureș a revocat măsura controlului judiciar față de fostul primar din Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tribunalul Mureș a revocat măsura preventivă a controlului judiciar luată atât față de fostul primar Raduly Robert-Kalman cât și față de fostul viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, Szoke Domokos. Încheierea Tribunalului Mureș nu este definitivă, putând fi contestată.

În acest dosar, fostul primar din Miercurea Ciuc, Raduly Robert-Kalman, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracțiuni), instigare la infracțiunea de abuz în serviciu și conflict de interese. De asemenea, viceprimarul Szoke Domokos, este judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (patru infracțiuni) și instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit rechizitoriului, în calitatea sa de primar, Raduly Robert-Kalman ar fi aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării/modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia.

Procurorii susțin că în baza relațiilor dintre Raduly Robert-Kalman și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la filiala din municipiu a universității, acesta a aprobat, în septembrie 2014, autorizația pentru efectuarea unor lucrări de construcție la imobil și amenajare a spațiului aferent (parcări și alei în proximitatea acestuia), în condițiile în care documentațiile depuse pentru aprobare nu îndeplineau condițiile legale.

De asemenea, procurorii au mai arătat că, în perioada iulie — septembrie 2014, în condițiile în care Casa de Cultură a Sindicatelor — Filiala Miercurea Ciuc acumulase datorii și față de aceasta s-a deschis procedura de insolvență, în calitatea sa de primar, inculpatul Raduly Robert-Kalman a determinat o persoană, desemnată de instanță să fie administrator judiciar al debitoarei, să accepte vânzarea către Primăria Miercurea Ciuc, la un preț subevaluat, a unui imobil deținut de casa de cultură.

‘În acest scop, s-a stabilit să fie desemnat un evaluator, astfel încât acesta să menționeze degradări și uzuri inexistente, apte să justifice o evaluare a imobilului situată sub cea reală’, subliniază procurorii DNA.

În actul de sesizare a instanței se mai arată că Raduly Robert-Kalman și Szoke Domokos în calitate de primar, respectiv viceprimar, ar fi aprobat efectuarea de plăți nejustificate, în mai multe tranșe, în favoarea S.C. Topo Service S.A. în lipsa recepției legale a lucrărilor de cadastru general efectuate de această firmă.

Lui Szoke Domokos i se mai impută că ‘a determinat modificarea ilegală, în favoarea unei persoane’, a unui contract de închiriere ce are ca obiect închirierea de către o societate comercială a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației locale Miercurea Ciuc, utilizat de societate ca punct de lucru.

Potrivit rechizitoriului, după executarea lucrărilor, Szoke Domokos ar fi semnat și avizat documentații justificative prin care au fost acceptate plățile pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală.

Sursa: agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy