Rusaliile au adunat peste 100.000 de pelerini la Șumuleu Ciuc. A participat și președintele Ungariei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Pelerinajul de Rusaliile Catolice pe muntele Șumuleu Ciuc din vecinătatea municipiului Miercurea Ciuc adună an de an zeci de mii de pelerini. Această manifestație este de departe cea mai frumoasă din toate manifestările cu caracter religios ce au loc în România. Ar fi și lucruri de criticat la modul cum este organizată această sărbătoare, dar să începem cu părțile bune.

Și în acest an, pelerinajul de Rusalii rusalii-2016din județul Harghita și-a dovedit cu vârf și îndesat calitatea de cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Est, evenimentul fiind onorat de prezența mai multor oficialități, dintre care președintele Ungariei Ader Janos, alături de soția sa, Herczegh Anita, precum și vicepremierul Semjen Zsolt.

În 1556, principele Ioan Sigismund a încercat prin forţă să impună secuilor religia unitariană. Tradiţia spune că el a fost învins în luptă chiar în ziua de Rusalii, cu ajutorul rugăciunilor femeilor şi copiilor adăpostiţi în mănăstirea franciscană, unde s-au rugat Fecioarei Maria pentru victorie în timpul bătăliei. De atunci, credincioşii romano-catolici rememorează acest miracol şi se închină la statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană, care anul trecut a împlinit jumătate de mileniu de când a fost sculptată şi care este considerată făcătoare de minuni.

Procesiunea a pornit sâmbătă, 14 mai, la ora 10,30 din fața bisericii, fiind condusă de un cordon care a cuprins un sobor de preoți, cu simbolurile pelerinajului, iar slujba religioasă de hram, a fost oficiată începând cu 12,30, la altarul Hármashalom, aflat în șaua dintre munții Șumuleul Mic și Șumuleul Mare. Slujba de Rusalii a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, împreună cu un impresionant sobor de preoți, singurul invitat al slujbei de Rusalii fiind preotul paroh Csintalan László.

Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.pelerinaj sumuleu ciuc (61)

Pentru buna desfășurare a evenimentului au fost mobilizați peste 500 de jandarmi, polițiști și pompieri, la fața locului fiind amplasate mai multe puncte fixe de prim ajutor. Circulația autovehiculelor a fost blocată pe mai multe artere din zonă pentru a permite desfășurarea în siguranță a pelerinajului.

Duminică, 15 mai, a avut loc sărbătoarea Rusaliilor. Luni, 16 mai, în prima zi de Rusalii liturghiile din biserică vor începe la orele 7,00, 8,00, 10,30 și 19,00.

Sunt totuși două aspecte care strică imaginea acestei manifestări deosebite:
1. Lipsa de facilități pentru persoanele cu handicap locomotor sau cele care se deplasează greu și ar vrea să participe la această manifestație.
2. Lipsa traducerii. Și aici nu ne referim neapărat la românii care nu știu maghiară, sau la faptul că este o manifestare publică la care românii care nu știu maghiara nu sunt bineveniți. Aici ne referim la multitudinea de pelerini care vin din diverse țări și vin însoțiți de prieteni sau rude care nu cunosc limba maghiară. Dacă nu din respect pentru țara în care se desfășoară manifestarea sau pentru populația majoritară a acestei țări, măcar din respect pentru credincioșii ce vin din alte țări ar trebui să existe un ecran mai mare pe care să se proiecteze o traducere în timp real într-o limbă de circulație internațională, cum ar fi de exemplu în engleză. Nu cred că poate cineva să ne contrazică atunci când afirmăm că este un păcat ca o sărbătoare așa de frumoasă și minunile care stau la baza acestei sărbători să nu poată fi cunoscute decât de cei care cunosc limba maghiară.


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy