A mentális egészség védelmét és megerősítését célzó program az iskolákban már javában zajlik (Csíkszereda)

0

Articol disponibil în: Magyar

Csíkszereda Városháza már második éve szervez programot iskolákban a mentális egészség védelmére.  A 2023 októberében kezdődött tanfolyamokon 104 tanár és pedagógus vesz részt. Az előző évhez képest újdonság, hogy a tanulókat is bevonják a folyamatba, a gyermekpszichodráma módszerét alkalmazva.

„A gyermekek megfelelő oktatását csak mentálisan kiegyensúlyozott és boldog tanárok tudják biztosítani. A lelki egészség és a belső harmónia alapvető feltétele a pedagógusok teljesítményének. A két évvel ezelőtt indított programunk éppen ezt célozza. Folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapunk, ami megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk, és folytatni kell a megkezdett munkát” – hangsúlyozta a program fontosságát Sógor Enikő alpolgármester.

Módszertani sokféleség

Bartha Dalma, iskolai tanácsadó, szupervizor, mentálhigiénés szakember és a program szakmai koordinátora a programban alkalmazott módszertanról beszélt. Az esetkezeléssel és a konfliktuskezelési készségek fejlesztésével kapcsolatos tevékenységeket 11 csoportban végzik.

A tanfolyamokon a város 99 pedagógusa és a Gyermekjogvédelmi Szolgálat 5 pedagógusa vesz részt. Négy csoportban a tanárok helyreállító megközelítéseket, azaz az egyensúly helyreállítását és a diszfunkcionális kapcsolatok újjáépítését célzó gyakorlatokat tanulnak. Szintén négy csoportban vesznek részt önfejlesztő tréningeken, amelyeket magyar és román nyelven tartanak. Itt a képzettek relaxációs technikákat gyakorolnak. További három csoportban szupervíziós folyamatokban vesznek részt, amelyek célja a személyes, szakmai és szervezeti kompetencia és hatékonyság növelése a mentális egészség megőrzése és a munkahelyi kiégés megelőzése érdekében.

A foglalkozásokat 14 helyi szakember vezeti, akik közül 6 iskolai tanácsadó, 5 az oktatásban dolgozó egyéb munkatársak közül, 3 pedig más területről érkező szakember.

„Kötelezővé kellene tenni, mert valóban fejlesztő hatása van!”

A program első kiadására 126 pedagógus jelentkezett, míg a jelenlegi kiadásban 99 pedagógus vesz részt az oktatási rendszerből, akik közül 31-en visszatérők a tanfolyamokra. Arányosan vizsgálva a városban dolgozó 972 pedagógus 20%-a vett részt a programban. „Ezen a téren még van tennivalónk, hiszen célunk, hogy az önreflexiót és az egészségünkkel való törődést beépítsük a kultúránkba. A tanulók pozitív visszajelzései megerősítenek bennünket abban, hogy folytatnunk kell ezt a kezdeményezést” – emelte ki az alpolgármester. 

Legyenek akár kezdők, akár évtizedes tapasztalattal rendelkezők, mindenki profitál a csoportos foglalkozásokból. Ezt a résztvevők visszajelzései is megerősítik. Íme néhány példa:

„Segít a stresszes helyzetek megoldásában, a mindennapi problémák könnyebb kezelésében”.

„Mentális, érzelmi és fizikai harmónia (…) Visszahozta a mosolyt, új erőforrást ad mind pedagógusként, mind anyaként”.

„Belső békét, biztonságérzetet ad.”

„Jobban megértem a diákjaim problémáit, és a munkám során hatékonyan tudom alkalmazni a helyreállító módszert.”

„A folyamat elkezdődött: elültettük a magot, és ahol termékeny talajra talált, meggyőződésünk, hogy gazdag gyümölcsöt fog teremni. A jövőre vonatkozó küldetésünk a befogadó talaj bővítése. Hisszük, hogy akik erre nyitottak, megértették, hogy minden pedagógusnak foglalkoznia kell a lelki egészség megőrzésével. Egy középiskolai tanár, aki részt vett a tanfolyamokon, úgy fogalmazott: kötelezővé kellene tenni, mert valóban fejlesztő hatása van!” – mutatott rá Sógor Enikő alpolgármester, megjegyezve, hogy a pedagógusok kreditpontokat is kapnak a képzéseken való részvételért, amelyeket a „Apáczai Csere János” Pedagógusok Háza és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége együttműködésével tartanak.

A gyerekek öngyógyító képessége beindul

Újdonság az idei programban a gyermekek bevonása: két pszichodráma csoportot indítunk 2. és 5. osztályosok számára. Ezeken a foglalkozásokon keresztül lehetőségük, de egyben eszközeik is vannak arra, hogy felfedezzék, megtapasztalják és olykor feldolgozzák az élet kihívásait. A 17 résztvevőt szüleik ajánlották a mentális egészséghez való tudatos vagy ösztönös viszonyulással.

„Köszönjük a Nagy Imre Gimnázium vezetőségének, hogy nyitottan reagáltak a kezdeményezésre és támogatták a projekt elindítását, ilyen élményeket nyújtva diákjaiknak. Köszönjük továbbá a program anyagi támogatását nyújtó cégeknek” – mondta Bartha Dalma.

A tevékenység koordinátorainak beszámolói szerint a diákok az első foglalkozásokhoz képest jobban odafigyelnek egymásra, önként jelentkeznek a feladatokra, és támogatják saját ötleteiket. A pozitívumokra összpontosítanak és bátorítják egymást. Azáltal, hogy különböző szerepeket játszanak a történetekben, fokozatosan magabiztosabbá és bátrabbá válnak, hétről hétre ügyesebbnek és hatékonyabbnak érzik magukat. Egyre több szereppel mernek kísérletezni, és egyre nyitottabbak a foglalkozásokon. A megszerzett önbizalom fokozatosan tükröződik a mindennapi életükben, személyiségük részévé válik.

A Csíkszereda Városháza által kezdeményezett program kétségtelenül úttörőnek számít, mivel ez az egyetlen olyan település a Csík régióban, ahol a mentális egészség kérdését ilyen módon kezelik. A program koordinátora elmondta, hogy más településekről több tanár is érdeklődött, és több cég is jelentkezett részvételi szándékkal. Emellett egyre több műhely és egyesület foglalkozik a mentális egészség témájával, és a téma folyamatosan jelen van a városháza által szervezett, a Z generációnak szóló Cloud Youth Fesztivál panelbeszélgetésein is.

A program jelentősen hozzájárul a gyermekek fejlődésének támogatásához és ahhoz, hogy az oktatási folyamatot élvezetes építkezési folyamattá tegyük, ahol mind a pedagógusok, mind a diákok jól érzik magukat, a szülők pedig boldog szemlélők lehetnek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy