Mihai Ungureanu, egy festmény a természet szuverenitásáról és egy hagyományos falu autentikus szépségéről

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mihai Ungureanu, aki MihU. álnéven tette ismertté művészetét, eredetileg chisinaui művész, aki Olaszországban, Velencében is tanult művészetet, hogy bővítse ismereteit vizuális, gyakorlati és elméleti téren, és hogy leküzdje azokat a korlátokat és akadályokat, amelyeket a román művészeti világ állít a fiatal, feltörekvő művészek elé.

Mihai Ungureanu a kisinyovi „Igor Vieru” Képzőművészeti Akadémiai Gimnáziumban, majd a kisinyovi Zene-, Színház- és Képzőművészeti Akadémián, végül pedig a velencei Accademia di Belle Arti di Venezia intézményében tanult.

Bár városi fiatalember, a művésznek nagy szenvedélyt mutatott a falusi világ, a folklór és a hagyományok iránt. Tanulmányai révén ez a szenvedély egy szokatlan festménysorozatban, fiatal lányokat ábrázoló, „színfoltokból varrt” festményekben öltött testet. Az összefüggések jobb megértése érdekében megvizsgálhatjuk a festményein gyakran használt elemek szimbolikáját, valamint a színek szimbolikáját. Számos kompozícióban erdőket és dombokat találunk. Ez utóbbiak, különösen ősszel, úgy tűnnek, mintha színes foltokból összeöltött takarók lennének.

A búza, az élet, az újjászületés és a bőség szimbóluma, a falusi kultúra szent eleme. Vallási szempontból a búza a halált legyőző élet szimbóluma. A vörös pipacs az emlékezés, az alvás és a halál szimbóluma. Az első világháborúban vált szimbólummá, hogy megemlékezzen a fegyveres konfliktusokban érintett valamennyi katonai és polgári áldozatról.

A művész szerint a falusi élet és a hagyományos életmód iránti szenvedélye abból a vágyból fakad, hogy többet tudjon meg a faluról, és ez a gondolat mindig is jelen volt a tudatalattijában. „Azt hiszem, a több természet iránti belső igény folyamatosan oda terelte a gondolataimat, ahol a természet szuverén: a faluba” – mondja a művész. Első önálló kiállítására 2015 áprilisában került sor a kisinyovi MOLDECO szalonban.

A művész képzeletében egy idealizált falusi világot vázol fel, mesebeli beütéssel, amelyből kiemelkedik a fiatal lányok hiteles szépsége, és különösen a hagyományos ingek, amelyeket egy etnológus elhivatottságával tanulmányoz.

A művész gyakran használja kompozícióiban a kék-sárga-arany-arany-piros színhármast, ami erősíti műveinek román jellegét, és gyakori motívumai a búzakalász és a mákvirág, valamint a nap és a színes dombok. Gyakran használja a bizánci ikonoktól kölcsönzött aranylevelet is, hogy hangsúlyozza a szakrális eszmét és a falusi ember valláshoz való kötődését.

A művész szerint a kék-sárga/arany-arany-vörös színek használata rendkívüli kombinációt eredményez. Hogy meggyőződhessen róla, csak nézze meg a munkáit. Lépjünk be MihU festett világába, hogy felfedezzünk egy élő falut gyönyörű emberekkel.

Cosmina Marcela OLTEAN

Fotók – a művész archívuma

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy